Het sociaal tarief is een maatregel om personen of gezinnen die behoren tot bepaalde categorieën van rechthebbenden te helpen om hun energiefactuur te betalen. Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit, aardgas of warmte. Het is identiek in heel België, ongeacht de energieleverancier of de netbeheerder.
Het sociaal tarief voor energie wordt jou in de meeste gevallen automatisch toegekend. Je hoeft dus geen stappen te ondernemen. Wordt dit toch niet automatisch toegepast, raadpleeg jouw eigen energieleverancier.
Lees via de website van de FOD economie wie recht heeft op het sociaal tarief en wat je moet doen om van het sociaal tarief te genieten.
Energie besparen door kleine aanpassingen
Met enkele kleine aanpassingen beperk je jouw energieverbruik, de meeste kosten je niks!
- De ideale temperatuur voor de slaapkamer is 18 graden. Voor de keuken en living is dat eerder 21 graden. Maar trek gerust een extra trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming één graad lager te zetten.
- Laat ’s nachts of overdag als er niemand thuis is de temperatuur in jouw leefruimten zakken tot 15 of 16 graden.
- Zorg dat je ramen proper zijn en open altijd je gordijnen, dan kan de zon je woning verwarmen.
- Een kamer bijverwarmen met een elektrisch toestel doe je beter zo weinig mogelijk.
- Kies voor spaarlampen of (warmwitte) led-lampen op plaatsen in je woning waar vaak het licht brandt. Schakel lampen altijd uit tenzij je onmiddellijk terugkeert.
- Ontdooi geregeld je koelkast en vriezer want een ijslaag zorgt voor een hoger verbruik. Zet geen warme voedingswaren in je koelkast. Laat ingevroren eten ontdooien in je koelkast: ze helpen je koelkast koud te houden. Een volle koelkast verbruikt meer energie dus beperk de inhoud.
- Schakel toestellen zoals een televisie volledig uit met de aan/uit-knop: in stand-by verbruikt het toestel nog altijd energie.
Voor meer tips kijk je op de website van energiesparen.